Kto z nas nie lubi ciast?

Ciasta, ciastka, ciasteczka, przepyszne wypieki. Jest to coś, dlaczego niejednokrotnie odkładamy dietę na drugie tło. Serniczek, murzynek, babka, biszkopty, rogaliki i wiele, wiele innych pyszności, każdy z nas ma swoje ulubione. Może być kupne lub zrobione własnoręcznie – u nas zdecydowanie prym wiedzie to drugie, między innymi z względów ekonomicznych. Najczęściej to zrobione przez mamę, ale też nierzadko sami zamieniamy się w szefa kuchni i sami robimy te pyszne cukiernicze wyroby. Czasami wychodzą idealnie, ale czasami niestety nie. Mimo wszystko u nas ciasto zawsze szybko znika, nawet zakalce znikają zanim zdążą ostygnąć.

Jak długo stoi u nas blacha ciasta?

Gdyby nie „zabezpieczanie” ciast przez mamę przed nami, ciasto być może nie stanęłoby nawet na stole. Jak już przetrwa do tego momentu to zaledwie niecała godzina potrafi wystarczyć, aby po cieście nie było już nawet kawałka, a nie są to małe blachy. Jednym z takich ciast, które wychodzi naszej mamie fenomenalnie jest sernik królewski. Idealnie upieczony chrupiący spód, puszysty ser o lekko waniliowym smaku przykryty bezą i ozdobiony pyszną kruszonką. Po prostu palce lizać. Mama chce się z wami podzielić tym przepisem, abyście i wy mogli doznać tego niebiańskiego smaku i spróbować ten serniczek.

Do przygotowania sernika dla naszej rodziny używamy:
Do ciasta:

250 g masła lub margaryny

3 łyżki cukru pudru

5 żółtek

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 szklanki mąki

Do masy serowej:

2 kg twarogu (najlepiej z wiaderka)

4 łyżki mąki ziemniaczanej lub 2 opakowania budyniu w proszku

250 g stopionego chłodnego masła lub margaryny

5-6 jajek

1 szklanka cukru

Na piankę:

5 białek pozostałych od ciasta kruchego

3/4 szkl. cukru

1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej, lub kiślu

Przygotowanie:

Najpierw ciasto Może sposób przygotowania ciasta kruchego nie jest do końca zgodny z sztuką cukierniczą, ale my tak robimy bo jest nam tak wygodniej. Do miski wrzucamy mąkę, masło w kostce, proszek do pieczenia oraz cukier puder. Przy pomocy noża bądź innego przyrządu, którym będziemy mogli pociąć masło na małe części, tniemy je w misce, aby zrobiły się małe kawałeczki. Następnie dodajemy żółtka, krótko nożem mieszamy, a następnie zagniatamy ciasto w jednolitą kulę. Nie za długo, aby też nie rozpuścił się tłuszcz pod wpływem ciepła dłoni. Można włożyć całe ciasto na chwile do zamrażarki, albo odłożyć ok 1/4 ciasta i schować je do wychłodzenia, żeby można było je zetrzeć na wierch sernika. Większą część ciasta rozkładamy na spodzie blachy o wymiarach 25×40 uprzednio wyłożonej papierem lub wysmarowanej tłuszczem. Podpiec lekko spód w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza

W czasie, gdy podpiekamy spód, przygotujemy masę serową.

Ser wrzucamy do miski. Żółtka w osobnym naczyniu ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie do ubitej masy dajemy mąkę ziemniaczaną i stopiony chłodny tłuszcz – krótko miksujemy i wylewamy na ser. Łopatką, albo krótko mikserem mieszamy do połączenia składników, starając się zbytnio nie napowietrzać sera. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie mieszając łopatka dodajemy do masy serowej. Tak przygotowaną masę wylewamy na upieczony spód (spód może być ciepły ) Na wierzch sera w wersji świątecznej można wyłożyć pokrojone brzoskwinie z syropu, dobrze odsączone, ale i bez tego jest pyszny.

Następnie pozostałe białka z ciasta ubijamy na sztywno i dodajemy do nich 3/4 szklanki cukru. Ubijamy do całkowitego rozpuszczenia cukru, po czym wsypujemy 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub kiślu, (wtedy pianka będzie kolorowa) i dokładnie tę masę białkową miksujemy.

Wykładamy ją na wierzch masy serowej dokładnie rozprowadzając warstwę, po czym ścieramy na wierzch resztę ciasta z zamrażalnika wykorzystując do tego tarkę albo po prostu skubiemy palcami. Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 1 h w temperaturze 180 stopni Celsjusza .

Serniczek gotowy – Smacznego!


0 Komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *